CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, December 30, 2008

RAGAM MANUSiA...HUHU~




SUATU ARi....Di SMAPL~

Ubay: Acap,aku runsing arr...aku terpk sumthin taw...aku ingat na wat blog,tapi aku takut blog aku tuh hambar len macam je...cene ae?? siesly aku ta yakin na bwat......

Acap: Alaa..lek ar bay..aku yakin ko ley wat nyer...ko kan dak Ilham....eh,pe kaitan ngan blog plak ae??haha...aku taw ko ley wat,even aku ta pna wat blog agi n aku sendirik tataw pe dy BLOG tuh...huhu~ pe dy ek???


Ubay: Ek eley...ko tataw rupenyer...cakap kat aku cam dy taw jek..haha..pe ar ko cap..blog ni cam diari gak ar,tp publicnyer...kite ley cter mcm2 kat ctu,pasai kite,pemili kite...awekz kite pon ley gak pe....haha...

Acap: Ow ae?? haha..ok2....skunk br aku taw pe dy blog tuh....nanti ko ajar aku taw...eh,ko sendirik ta wat agi na aja aku plak....hak33....

Ubay: Tah nyer ko nih..haha..k r cap,aku blah lu....aku ade klas add math pashni kat ICT...

Acap: Aik?? tibe klas add math kat ICT...itu peleq dong!!


Ubay: Tah nyer...cikgu zabedah na wat kat ctu...haha...k r cap..aku chi0zz lu ae??ti de pe2 kal ar aku....

Acap: Haha....peleq2...ok2..chi0zz2...eh,pale otak ko na kal ko,henpon pon ta ley bawak gi skola!!

Ubay: Hak3....guwau jekk...



Acap: Eh Ubay,jangan lupe kim salam kat 'eherm22' taw....haha...

Ubay: Ah! manyak cenkadak engkau!


Begitulah al-kisah due owang sahabat bek...sowang nak pi klas add math kat ICT??? erk!! n sowang agi na pi makan..hak33...tu dy jalan tu kire mnuju ke kantin la kowt....haha...teka tekik jek....ngah333...sowi ar cap,guwau jek....huhu~

Pa pe hal pon,frenship forebe...tol x?? huhu~

AYAT-AYAT CiNTA~




Thursday, December 25, 2008

DEDiKASi BUAT TEMAN.....~


Aku kehilanganmu

tanpa restu hatiku

sekali pun deringan handphone

menghantui rasaku

tatkala engkau bertanya khabar berita.

Aku tidak menjawab

panggilan itu bukan takut

atau tidak mahu lagi berhubungan

namun itulah keputusan hatiku.

Engkau belajarlah dengan tekun

bukan aku yang kau ingat

tatkala ini pelajaranmu lebih utama

dari mengingati diriku yang sekadar insan biasa.

Aku pun sudah kehilanganmu

sekali pun keputusanku itu

atas kesedaran demi kebaikanmu

dan kebaikan bersama.
Terima kasih,temanku....
Salam mesra abadi,ikhlas sepenuh hati..... + ubaydullah +

ILHAMiANSZ.....MA SCHOOL MAGAZiNE cREW~


Ni ar page depan majalah ILHAM 2007..huhu...tapi....ade banyak kekhilafan pada majalah ini...sori yah kengkawan!! segala kesulitan amat dikesali~


hehe....ngendeng jup ngan awekz owang.....haha..one of our crew...aten~

Yeah! diz is ma job....photographer...huhu~ jadik jurugambar ni byk cabarannye taw....banyak kritikan yg kite perlu terima esp kritikan dari BIG BOSZ kitowang....haha~ soriiii BOSZ!!


Apabila ILHAMiANZ bersatu semula....jalinan ukhwah semakin rapat....semoga ianya kekal abadi,ikhlas sepenuh hati~ huhu...
Nak cter cket..bout pe yg telah terjadik kat kitorg taun pas....
Taun pas cukup2 menyedihkan bg kitowang taw,maybe korg ta pasan kot...tapi Ilham taun pas dipenuhi konflik dalaman...kat cni kite open ae...sori xx-crew!! kitowang selisih paham ngan big bosz,caim...aku pon da ta na ingat pe dy wat kt kitowang sampaikan kitowang benci giler kat dy.....
Kitorg nekad wat keje taun pas without him as our leader...kitowang ciap tubuhkan ILham underground agi.....huhu~ yg mse kitowang jual2 gmbar tu,mse tu ar konflik makin serius...sampai dy pon tataw pe kitowang wat taw....dy pon taw yg kitorang da ta ngam ngan dy daa...dy menyepi..
Walaupon bgtu,proses na ciapkan majalah Ilham tetap berjalan spt yg dirancang....gne owang tengah je untuk contact ngan dy...owang tengah tu crew kitowang gak....penolong big bosz,puteri nadzirah...klao korang pasan kat majalah Ilham yg korang dapat tu,ade cket len...big bosz pakai bju melayu...pasan x??padahal yg len pakai bju berblazer..gmbar tu taun ni ar tangkap..msey tak sekepale ngan dy....tapi......segalanya berubah.....pada malam jamuan LKP..agi 3 ari sebelom SPM......

Caim as our leader ever after....ceewwahh!! wat jamuan re-united ILHAMiANZ pada malam jamuan LKP diadakan....tinggal bape ari agi SPM na mule....aku baru taw yg caim wat jamuan Ilham malam itu gak,dibwat clash ngan jamuan KP....ade simboliknye dicitu.....
yup! kitorang ta sehaluan ngan dy sebab KP ar..dy terlalu focus pada keje KP dr keje ILHAM taun pas...sampai kitowang ni terkapai2 tanpa nakhoda,korang paham kan...n snarnye dy da janji dy akan bwat reunion ILHAMiANZ mse kem pecutan terakhir pom 5 agi...
Mlam tu,aku teragak2 gak nak gi....coz aku da berciap nak gi jamuan KP....namun....aku n pian nekad nak gi jamuan ILHAM...yup,kedatangan kitorg xdijangka coz sumer ingat aku n pian akn ke jamuan KP tu..malam tu,cukup sumer xx-crew Ilham n ni sgt2 menyentuh ht..esp caim...cian caim....taper caim,walau pa pe pon terjadik,kitowang tetap suport ko..kitowang tetap kawan ko sampai bebile....sori for everythin' yah!!
Aku agi epi masoq jamuan Ilham dr jamuan KP smpaikan aku tak makan pon kat jamuan KP even cket pon....aku ade mse amek plak je..huhu~
Overall,aku sebagai sala sowang xx-crew ILHAM...na mintak maap kat xx-crew yg len n sumer kengkawan.....tengok,kite dpat satu pengajaran kat cni taw...persahabatan tu ta kan putus sampai bebile, bile jalinan ni da terikat ketat,ia tetap akn utuh seutuh2 nyerr...haha~

Tuesday, December 23, 2008

PERSAUDARAAN SESAMA iSLAM~



Pada hadis tersebut Rasullah ada menerangkan perkara yang mengenai hubungan di antara orang Islam. Untuk memelihara hubungan ini ditegaskan beberapa perintah yang merupakan larangan yang wajib dipatuhi ; iaitu janganlah kamu berdengki-dengkian di antara sama sendiri. Kerana dengan dengki atau hasad menyebabkan terputusnya hubungan.


Orang yang dengki atau hasad selamanya gelisah, jiwanya tidak tenteram , kerana ini dia berusaha untuk menghilangkan suatu kelebihan yang ada pada orang lain dengan perkataannya atau dengan perbuatannya dan berikhtiar untuk memindah sesuatu kelebihan yang ada pada orang lain itu kepada dirinya sendiri. Dan ada pula orang yang dengki itu berusaha untuk menghilang atau mencedera suatu kelebihan dari orang yang mempunyai semata-mata kebencian yang melulu, kerana dia sendiri tidak berhajat kelebihan itu untuk dirinya. Kedua macam kedengkian tersebut adalah tercela dan inilah perasaan kedengkian yang sejahat-jahatnya yang pernah digunakan oleh Iblis terhadap nabi Allah Adam a.s sehingga baginda dikeluarkan dari tempat kediamannya dalam syurga.


Kemudian Rasullullah menerangkan selanjutnya keadaan sifat orang Islam.Orang Islam adalah saudara orang Islam. Yang demikian, tiadalah boleh dianiayainya, tiada boleh dibiarkannya, tiada boleh didustainya, juga tiada juga dihinanya. Larangan ini wajib dihormati untuk memelihara perpaduan di antara orang Islam yang di akui sebagai saudara.

Orang Islam tiada boleh menganiaya orang Islam, kerana penganiayan bertentangan dengan keperibadiaanya sendiri. Tetapi orang Islam wajib membantu menghindarkan penganiayaan itu serta menolong saudaranya yang berbuat penganiayaan dan saudaranya yang dianiaya ; dan tiada boleh ia membiarkan saudaranya dalam kehinaan dilakukan terhadapnya tetapi dikehendaki berikhtiar sekadar yang mungkin bagi melaksanakannya.


Mengenai hal ini Rasullullah S.A.W bersabda yang bermaksud :

“Tolonglah saudara engkau, yang berbuat zalim atau yang dizalimi. Ia berkata : Ya Rasullullah ! Aku pernah menolong orang yang dizalimi, maka bagaimana agaknya aku hendak menolong orang yang zalim ? Ia bersabda : Engkau tegah ia dari melakukan kezaliman, maka yang demikian itu bererti engkau menolong akan dia.”
Pada hadis yang lain Rasullullah S.A.W pernah menyatakan:
“Bahawa barangsiapa yang tiada mahu menolong seseorang mukmin yang dihinakan orang disisinya padahal dia mampu menolongnya, akan dihinakan dia oleh Allah di tengah-tengah khalayak ramai pada hari kiamat. Sebaliknya pula, orang yang menolong saudaranya dengan cara yang tersembunyi dalam perkara yang ia dapat menolongnya akan ditolongi Allah akan dia dalam dunia dan akhirat.”


Hendaklah engkau pelihara tiga perkara yang menjadi habuan orang mukmin iaitu :

Pertama, jika engkau tidak dapat memberi manfaat kepadanya maka janganlah engkau menyusahkan dia.

Kedua, jika engkau tidak mahu menyukakan dia maka janganlah engkau mendukakan dia dan ;

Ketiga, jika engkau tidak hendak memuji dia maka janganlah engkau mencela dia



Jadi,jagailah persaudaraan sesama kite ye???? amik iktibar....insyaAllah...ukhwah fillah sesame kite kan terus tersemai subur....Amiin~

NEW ZEALAND ALL BLACKS RUGBY~

video

Saturday, December 20, 2008

DA 'BiZiEST' PERSON iN DA WORLD!! huhu~

kenduri kawen aku n .............. haha~

Waargh!! rini aku da stat keje..huhu..keje yang sangat memenatkan ...whew..sehari suntuk keje tuh...korang taw aku keje pe??haha....keje catering maa..baru stat keje rini,da pegi jauh wat keje..penat giler aku cakap lu...tapi...aku puas !! haha...


ED-CATERERS...yup,nme company aku,tempat aku keje....haha....dekat jek ngan umah aku...pagi tadi dlam kul 8 pagi,aku da smpai tempat keje...sapan2 jup kat ctu...pastu wat keje..angkat pinggan mangkk,cawan...mkanan2....haha...rini aku keje 2 tempat...satu mjlis kawen anak dato'...satu agi mjlis sambut bdak sunat....huhu~


Paling penat skaleh kat kenduri kawen arr...da r kne basuh cawan bertimbun,pinggan mangkuk agi...whew..pastu de plak dak senget kaco aku..ley plak tym aku wat keje dy mes aku...haha...da ar mse tu tym kemuncak..owang ramai dtg....huhu...memang senget dak tuh....ngade tol..haha...


farah ja'at! huhu~


aku abes keje dlam kul 6 lebey ar...da ar mse tuh dok semayang asar agi....last2 bape minit agi na maghrib,baru ar aku semayang....dapat ar gaji 25 riya..huhu...4 ari da 100 riya doh...whew...


aku keje part tym jek.....xsanggup deh keje teros kat ctu....ngah333....pling besh skaleh aku dapat jupe kwn mse skola rendah lu....huhu~

Thursday, December 18, 2008

SAHABAT SEJATi...~


Ku biar kalam berbicara
Menghurai maksudnya di jiwa
Agar mudah ku mengerti
Segala yang terjadi
Sudah suratan Ilahi


Ku biarkan pena menulis
Meluahkan hasrat di hati
Moga terubat segala
Keresahan di jiwa
Tak pernah ku ingini


Aku telah pun sedaya
Tak melukai hatimu
Mungkin sudah suratan hidupku
Kasih yang lama terjalin
Berderai bagaikan kaca
Oh teman, maafkanlah diriku


Oh Tuhan
Tunjukkan ku jalan
Untuk menempuhi dugaan ini
Teman, maafkan jika ku melukaimu
Moga ikatan ukhwah yang dibina
Ke akhirnya


Aku tidak kan berdaya
Menahan hibanya rasa
Kau pergi meninggalkan diriku
Redhalah apa terjadi
Usahlah kau kesali
Mungkin ada rahmat yang tersembunyi




~..Ukhwah yang dibina antara kita, Biarlah seperti seutas tasbih, Ada awal, Tiada penghujungnya, Dicipta untuk mengingatiNYA, Dibahagi untuk cintaNYA, Diratib demi redhaNYA..~



Tiada cinta seindah persahabatan....


thanx for being ma 5 years frensz...~

Wednesday, December 17, 2008

KEAJAiBAN AL-QURAN...




ok….kengkawan..skunk,sebelom ak nk cter sket,bek korunk g amek kitab tafsir quran,bkak pd surah
Ar-Ruum


















ok,ni nk kngsi citer sket ney..bout surah ney,
mengenai kejadian mase depan yg dceritakan dlm Al-Quran suci ney…kisah tue merujuk kpd empayar Byzantin,bahagian timur kerajaan Rom yg ade dulu…
Dlm ayt ney,empayar Byzantin dinyatakan akan menemui kekalahan bsar tp kemudiannya akan memper0leh kmenangan…
Ayt ney diturunkan lbey kurg tahun 620 selepas M,hmpir 7 taun pas Kerajaan Kristian Byzantin mengalami kekalahan tragik d tgn kerajaan penyembah berhala Parsi…tetapi dlm ayt tersebut didedahkn bhw kerajaan Byzantin akan memperoleh semula kemenangan kembali dlm mse yg singkat…berikut adalah terjemahan dr surah Ruum dr ayt 1 hingga 4…































"Aliff,Lam,Mim.Telah dikalahkan kerajaan Rom di kawasan yang paling rendah,dan mereka sesudah kalah itu nanti akan menang.Dalam beberapa tahun.Urusan itu kepunyaan Allah sejak dari permulaan sehingga ke akhirnya"



Ringkasnye,sumer yg ade mse tue sedang menyaksikan saat kemusnahan empayar Byzantin.Tapi,pd mse tu,ayt pertama surah Ruum dturunkan memaklumkan akan kmenangan Byzantin dlm beberapa tahun lagi.Kemenangan tu dilihat amat mustahil sehinggakn kaum Arab jahiliyyah anggap kmenangan yg dinyatakn dlm Quran tak akn jdi kenyataan….


Lbey kurg 7 taun pas ayt pertama surah Ruum dturunkan,pd Disember 627 selepas M,peperangan sengit diantara Byzantin dan empayar Parsi tercetus d Ninaveh.N kali ney,askar Byzantin tak dsangka2 telah berjaya mnewaskan tentera Parsi….


haa…tgklah…hebatnya Quran ney…even Allah citer pasal Byzantin yg merupakan satu kerajaan Kristian terbesar dulu…n Allah bg kemenangan kt kerajaan ney,sbenrnya Allah nk tunjuk kt kte,umat Islam akn salah satu kehebatan Quran iaitu…..menceritakn kisah yg belum berlaku atau lagi mudah,kejadian pd mse hadapan…..



TO MA FRENSZ~

To my friends who are......SINGLE


Love is like a butterfly...The more u chase it,the more it eludes u.But if u just let it fly,it will come to u when u least expect it....Love can make u happy but often it hurts,but love is only special when u give it to someone who is really worth it....



To my friends who are....NOT SO SINGLE


Love isn't about becoming somebody else's "perfect person". It's about finding someone who helps u become the best person u can be....



To my friends who are.....HEARTBROKEN


Heartbreaks last as long as u want and cut as deep as u allow them to go.The challenge is not how to survive heartbreaks. But to learn from them.



To my friends who are....NAIVE


How to be in love:

Be consistent but not too persistance

Share and never be unfair

Understand and try not to demand

And get hurt but never keep the pain



To my friends who are....POSSESSIVE


It breaks your heart to see the one u love happy with someone else.But it's more painful to know that the one u love unhappy with u



To my friends who are.....AFRAID TO CONFESS


Love hurts when u break up with someone.It hurts even more when someone breaks up with u.But love hurts the most.When the person u love has no idea how u feel about him/her



To my friends who are....STILL HOLDING ON


A sad thing about life is when u meet someone and fall in love,only to find out in the end that is was never meant to be,and that u have wasted years on someone who wasn't worth it.If that person doesn't worth it now,it's not going to be worth it a year or 10 years from now......

Tuesday, December 16, 2008

MiSZ MA FRENSZ a Lot!!!





















DA SUPER CUtE BABY BOY...hU~

Ateih....tomeynyer die....cAkK!! centu r kot umi aku cakap kat aku mse aku bebi agi......ngah333......












Ni gmbar aku mase mude2 lu...huhu...tomey tak??? haha...ley ar kan..nak dibandingkan ngan korang mse mude2 lu..upss...
gurau jek....gmbar2 nih mase aku umo lbey
kurang setaun lebey... mse ni aku ar anak kesayangan umi n abi aku..

ne tak nye,anak pest diorang...permata hati pertama diorang...ta caye,cube tanye mak pak korang esp yang anak pest arr..anak pastu2 bese2 je kot..huhu~




WAA!!! ni ar aku...buncit giler!! haha...tapi..skunk tak ae,sori sket...huhu...tah pe ar aku pk mase nih ..nape kite ta ley ingat ae pe kite buat mase kite jadi dak tecik....nak kate otak tader,ade plak...haa...disini terbukti kuasa Allah yang menjadikan setiap makhluk tuh..hanya dengan izin Allah je,segala sesuatu pasti akn terjadi..Allah buley je kasi aku ingat pe aku buat mse kecik2 lu...dengan izinNya laa...huhu...
Skunk umo aku dah 17 taun da,da tue da....da bsar da...da na kawen da..upsss...he2....act,aku still single agi...nga33...
whew....cuak na mhadapi hari muke..tah aku jadi pe tah....InsyaAllah,aku akn jadi DOKTOR yg berjaye.....korang tgk gmbar kat sebelah nih...bdak buncit ni ta lame agi akan jadi sowang doter...huhu~ Amiiiin....

Monday, December 15, 2008

SPESiES MAKHLUK ALLAH BERNAME DiNOSAUR..


iguanodon


pyroraptor

prenocephale

spinosaurus


Erm...rini aku nak kongsi ngan korang minat aku since taun due.... satu citer tentang satu spesies nih...DINOSAUR,merupekan satu spesies ciptaan Allah yg dah pupus 65 juta taun dulu...byk agk r citer2 kate dinosaur nih pupus sebab taik bintang jatuh arr,gempa bumi arr,gunung berapi arr....mcm2 ar...sampei aku pon penin na cakap pe punce kepupusan dinosaur nih...



kat ateh tuh aku selitkan gmbo diorang...seb bek diorang ni bek....diorang caye
kat aku,tu yg diorang kasik gmbo diorang kat aku tuh..huhu~
aku minat giler spesies nih mase aku taun due,mase ngah tengok DISCOVERY CHANNEL kat umah atuk aku dulu...tengok, atuk aku pon ade astro taw....bese arr...'macam2 ada'..haha...
aku penah gak try untuk menulis tentang dinosaur nih dalam buku aku...huhu..cam nak jadi penulis je...tader ah..caje,aku dulu cam nak jadi saintis arr..kaji ar kunun,check2 tanah kat blakang umah aku..ne ar taw,dinosaur pnah bertapak kat ctu....haha..klako333...
ala..mase tuh aku terpengaruh giler ngan citer tuh....palaentologist,saintis kaji purba...tu minat aku lu...tapi mak aku cakap,'mende yg kne tanam bawah bumi,wat pe na korek blek'....aku stret jadi lemah gemalai...auww!! haha....
tpi.even minat aku skunk nih saintis palaentologist,aku tetap minat giler spesies nih...pantng ade movie pasal DINOSAUR,aku da pest akn ade kat depan tb....pemili aku sumer da taw...ayah aku arr,ade citer tentang dinosaur kat tb,sure dy panggil aku lu....huhu~ ske22!!

Sunday, December 14, 2008

ARi PEST AKU JADiK BLOGGER !!!



haha..rini aku bjaye jadik blogger akhirnye...whew....thanx la kat sesape yg bagi idea kat aku na wat blog nih terutamenyer kat adik pest aku,FATIN A'ISYAH...huhu..dy nyer blog manyak bagi inspirasi kat aku....tapi...tengok r ti,blog aku musti agi mantap n power dari dy nyer...ngah333...

so..for korang nyer information,aku ta dapat DQ daa...wuwu..tdey tol...taper2...aku pasrah ngan takdir,maybe ade hikmah dsebaliknyer...tol x???

da ta dapat DQ nih..aku kne survive r 3 bulan nih sementara tunggu result SPM...waa!!! bapak cuakz den...doakan aku ae??...aku kne carik keje r ceni...ingat nak keje jadik pak guard jer...ley x?? seswai x?? haha...klako33...atau pun,keje kat kdai buku je...ti ley rekemenkan kat owang yg na bli buku,buku ne yg seswai,yg bagus..almklum laa,sekolah da na bukak kan??? haha....aku nak keje senang je,tapi gaji manyak....korang rse2 ade x keje g2???huhu~....

jadik......enjoy r blog aku nih sambil2 amek pengajaran yg terkandung didalamnyer....amiiin...InsyaAllah~