CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, November 23, 2009

BiLA HATi BERBiCARA~

tidak semudah bicara untuk mngungkapkan suatu perasaan..tatkala diri ini menerima stu berita yg sukar dpercayai,pasti jiwa memberontak menyalahkan takdir.kenapa? kerna hati dan jiwa masih belum cukup kuat untuk mnerima kenyataan.hati ini cukup lemah untuk bdiri dengan sendiri,tanpa perlu apa2 sokongan..apa pula penawarnya?? hanya mdekatkan diri pada Allah,rabbul 'alamin kunci segala2nya..

"Sesungguhnya Allah bersama dengan orang2 yg sabar"

bila berbicara soal hati,pasti sumer org akan terpikir ttg perasaan seseorg kpd seseorg yg len.ini selalu berlaku sebb hati selalu dkaitkan dengan perasaan..kononnya hati ini la yg mbawa kpd suatu perasaan yg indah yg dinamakan CINTA..apa pula erti CINTA? hehe.kalu ditnye pasti bermcm2 jawapan diberi.saye tak mau bercakap mngenai cinta,sebb saye rse sumer sedia mklum mksudnye tak kisah la ape pon pndangan dri perspektif msing2..pokoknya,setiap perkara yg kite lakukan ade batas2nye dan pndai2 la hidup..janji,tdak mlanggar syariat agama ..phm2 la ye..

saye lebih berminat untuk berbicara ttg hati yg tdak mlibatkan perasaan.oke..pasti sumer org kat dunia ni akan setuju dengan penyataan saye pd permulaan entry nih..dan mungkin juga ada yg akan membantah...hati lazimnya mudah tersentuh,kerna Allah mjadikan hati kite ni lembut..mudah mnerima sesuatu,ini la hati kite yg sebenarnye..kalu yg keras hati tu,lebih lazim disintesiskan sebagai sukar mnerima sesuatu,degil atau lebih dkenali ngan panggilan hati kering.biase dgr kan??hmm..kalu dri segi fizikalnye,hati merupakan antara organ dalaman manusia yg lembut kjadiannya..hmm..hati ini terbahagi kpd 2 bahagian..pest,hati sanubari n 2nd hati nurani..kdua2nye mpunyai mksud yg berbeza2..n skunk saye akan mjelaskan mksudnye..

hati sanubari : keadaannya adalah zulmah yg bmksud gelap, tdak mnerima sinaran Nur atau cahaya ma'rifat, kerana hati sanubari merupakan tempat yg dinaungi oleh Syaitan durjana, ditakluk ngan nafsu amarah yg sekeji2 n seburuk2 nafsu. ianya mrupakan sala stu dri anggota tubuh badan yg terletak di sebelah kiri di dlm dada atau lebih dkenali ngan pnggilan jantung. hati sanubari adalah sgumpal daging yg bbentuk bulat memanjang n mpunyai tugas2 tertentu yg didalamnya berongga n mngandungi darah yg berwarna merah khitaman.

Hati inilah yg dsabdakan oleh Nabi SAW dlm hadis baginda:


"Sesungguhnya didalam tubuh ank Adam ada sgumpal daging, apabila baik daging itu maka baiklah seluruh anggota badannya, dan apabila rosak daging itu maka binasalah seluruh anggota badannya"

hati nurani : hati inilah yg dapat mnerima sinaran Nur n ma'rifat dari Allah, yg mnerima tajalli Allah, memikul amanah n rahsia Allah, bpakaian ngan tujuh sifat Maani. ianya mrupakan hakikat insan n bsifat ketuhanan. hati nurani ini bukanlah kejadian yg djadikan dri alam nyata, tetapi diciptakan hati ini dri unsur2 alam ghaib. oleh sebb itu, hati nurani ini tdak boleh dilihat ngan mata kasar. maka hati inilah yg di tuntut hadir dalam sembahyang supaya ibadat kite mjdi khusyuk n tawadhu' serta diterima Allah, mhadap Allah, memuji n bermohon kpd Allah. hati ini dimuliakn oleh Allah untuk mduduki manusia supaya manusia dpt beribadat kpd Allah ngan smpurna..

jadi,mari kite renung..sejauh n setahap mne kite jge hati kite.hati kite ibarat stu mekanisma yg mgerakkan anggota bdan kite untuk mlakukan ape saje yg kite mahu..cume fungsinye bergantung kpd dri insan itu sendiri..wallahu'alam~

Firman Allah:

" Maka sesungguhnya sebaik baik kejadian yang Kami jadikan ialah manusia"

Sunday, November 22, 2009

BENARKAH 21 DISEMBER 2012 KIAMAT??..siri 1

ari ni aku nak bkongsi sdikit info mngenai desas-desus ari kiamat dunia yg akan berlaku pd tarikh 21 disember 2012. benarkah pd tarikh tersebut akn berlaku kiamat spt yg digmbarkan dlm filem 2012??hmm..act,aku mkategorikan tarikh ni sebagai 'desas-desus' je...coz sebelum ni pon dh byk tarikh2 kiamat diramalkan berlaku nmun bila tibe je tarikh tu,nothin' epen maa..so?nak cakap pe..hehe..

oke.nak mula dri mner yer..okeh,trikh 21 disember 2012 kini bukan trikh asing agi bgi masyarakat dunia sebb satu dunia dh heboh ngan trikh ni...smpaikan owang Barat ley uat filem agi..n aku dh pon tgk ye cter tersebut...sdkit kumen yee..cter nye memg tak logik,bkisar ttg sebuah pemily yg mlarikan diri dri kiamat..haha..kelaka33..dlm cter tersebut,seolah2 kiamat tu mengejar meke sekeluarga..selamat pulak tu dri gempa bumi,letusan gunung berapi yellowstone,tsunami..adoyai~tpi tape la,nak jdi stori an..buatlah plakon utama cter tu survive..tpi tak mcm kiamat pon..mule2 je gempa bumi,gunung berapi...memg cuak ar tgk..ngan tsunami yg besar mlanda new york,banjaran himalaya sume2...kununnye China ade tknologi tinggi sket,ley uat kapal yg ley tahan serangan tsunami besar uh..so,org2 penting,org2 knamaan,n org2 yg mampu ke China tym tu pg la China untuk msuk kapal uh..kirenye China cm negara last kene kesan tsunami uh...n then selamat??haha.kiamat ley trselamat ke...??wallahua'lam~

whew..tu sal cter 2012 dlm filem yg bru bpe ari ditayangkan..hmm..skunk aku nak gtau fkta pulak...tarikh 21 disember 2012 akan berlaku khncuran dunia,ni mngikut kalendar suku Mayan yg dikatakan dh hidup jutaan tahun lampau...kalendar ni memg tkenal seluruh dunia sebb masih digunakan smpai sekarang,yg kite gune sekarang la...suku ni dikatakan mguasai ilmu falak yg buleh meramal bila berlakunye kiamat...dalam sejarah peradaban kuno dunia, suku Mayan mngalami zaman yg cmerlang, kemudian lenyap secara misteri. meke mnguasai pngetahuan ttg ilmu falak yg khusus n mdalam, sistem pnanggalan yg sempurna, pehitungan pebintangan yg rumit serta metod pemikiran abstrak yg tinggi. ksmpurnaan n ktepatan dari segi pnanggalannya mbuatkan sumer org takjub!meke merupakan tamadun purba yg hebat dlm bidang matematik n astronomi...

menurut suku Mayan,pd trikh tersebut peradaban dunia sekarang akn hncur sma sekali n stu peradaban dunia yg bru akan muncul seolah2 seorg bayi yg bru keluar dri perut ibunya.hm..adakah benar??nanti kite cube bndingkan penemuan ni ngan Al-Quran n hadis nabi...sebab kite org Islam,ye..wajib percaya kiamat akan berlaku nmun pegangn kite kt Al-Quran n hadis nabi kene kukuh cne2 pon even dihebohkan dengan desas-desus kiamat yg akan berlaku pd 21 disember 2012 tu..

hmm...oke,selanjutnye kite masuk pd kiamat pada pndangan Islam..ni yg sebenar2 nye..kiamat wajib diimani oleh setiap org Islam n Allah s.w.t saje yg Maha Mengetahui bila tarikh sebenar n lebeh tepat seperti yg byk disebut dlm kitabNya n hadis2..

firman Allah s.w.t ...

Mereka menanyakan kepadamu tentang kiamat: “Bilakah terjadinya?” Katakanlah: “Sesungguhnya pengetahuan tentang kiamat itu adalah pada sisi Tuhanku; tidak seorangpun yang dapat menjelaskan waktu kedatangannya selain Dia. kiamat itu Amat berat (huru haranya bagi makhluk) yang di langit dan di bumi. kiamat itu tidak akan datang kepadamu melainkan dengan tiba-tiba”. mereka bertanya kepadamu seakan-akan kamu benar-benar mengetahuinya. Katakanlah: “Sesungguhnya pengetahuan tentang bari kiamat itu adalah di sisi Allah, tetapi kebanyakan manusia tidak Mengetahui”. (QS. Al A’raf : 187)

Manusia bertanya kepadamu tentang hari berbangkit. Katakanlah: “Sesungguhnya pengetahuan tentang hari berbangkit itu hanya di sisi Allah”. dan tahukah kamu (hai Muhammad), boleh Jadi hari berbangkit itu sudah dekat waktunya.” (QS. Al Ahzab : 63)

Syeikh Yusuf al Qaradhawi pnah ditanya ttg khancuran dunia ini pd tahun 2012...beliau mjawab bhwa ni termasuk pbicaraan ttg sesuatu yg akn blaku, melangkah tabir masa yg akn datang, mnyingkap ape2 yg mungkin tjadi pd kite besok or lusa, n tu sumer tidaklah ada yg mengetahuinya kecuali Allah s.w.t ...

Dan tiada seorang pun yang dapat mengetahui (dengan pasti) apa yang akan diusahakannya besok.” (QS. Luqman : 34)

hmm...seseorg mungkin mngetahui sesuatu ngan berbagai petunjuk tetapi hal tu hanyalah sebatas dugaan bukanlah satu kepastian...

dan tiada seorangpun yang dapat mengetahui di bumi mana dia akan mati.” (QS. Luqman : 34)

Ramalan berlakunya kiamat pd taun 2012 oleh suku Mayan sebenarnya masih belum diketahui akar umbinya. tpi perkara ni dh tersebar scara mluas ke seluruh dunia mlalui media2 elektronik. kte sebagai seorg Islam perlu yakin bhwa kiamat ada n pasti akan berlaku. tpi waktu bile blakunya kiamat,kite tak akn tahu secara tepat, apatah agi untuk menanggalkannya pd trikh2 tertentu..

ttg waktu bile blakunya kiamat umat Islam hanya dberikan tanda2 datangnya kiamat bdasarkan dengan ape yg tersingkap dlm Al-Quran n hadis2 nbi. bile sumer tanda2 dah ada n dh blaku maka ari yg dimaksudkan memang dah bnar2 dekat.hmm..jadi dh jelaskan bgi kite sebagai org Islam,pcaya pd kiamat adalah stu kewajipan nmun kpastian blakunya kiamat sudah tentu sukar untuk ditentukn..kerna hanya Allah yg Maha Mengetahui~


to be continued...smbungannye aku akan cter sal teori blakunya khncuran dunia berdasarkan kajian para saintis dunia n kpastiannya bdasarkan Al-Quran..wallahua'alam~

Sunday, November 8, 2009

FiNAL EXAM~

nga stadi pizik neh..huhu~


stadi grup...dak2 neh sumer jadikan bilik aku sebagai 'pusat pembelajaran'..huhu~


final examku dibuat di dlm Stadium Tertutup Nilai yg telah pon dibeli oleh USiM....sebab USiM takde dewan exam yg spesifik....


suasane di hadapan stadium..masing2 ngan mke berkeyakinan skaleh~


mamat pakai bju kuning neh rajen jek,mamat kat blakang uh rajen jgak..rajen mesej...hak33~

KEMBALINYA SEORANG PRiA~

pria yg dimksudkan adalah aku...hehe.whew...setelah sebulan setengah lebih kurang aku berhempas pulas mpersiapkan diri untuk final exam,akhirnye lepas jua segala tensen,penin3 mhadapi exam...kembali aku memeriahkan suasane di rumah,mngaktifkan segala mende...frenster,fcebook, n blog..sumer kelihatan berhabuk ye sekembalinye aku disini..

hmm..3 minggu cuti sem ni sebelum masuk sem 2 awal bulan disember nih.seb bek tiada omwek or assgnment yg ditinggalkan lecturer untuk dibuat di rumah..hehe.tapi...atas keprihatinan seorg lecturer subjek biologi,puan shamsiah bt mohd hidir yg mahu melihat anak2 pelajarnye skor dlm bio,maka ditinggalkan jugak la buku biologi sem 2 untuk dibace cuti ni...alhamdulillah~ takde lah aku buang mse ngadap laptop manyak sgt,at least ak ley spend mse untuk bce buku uh memandngkan subjek nih buat aku jdi lemah skaleh..aAhh~hehe...

sem depan pasti lebih mcabar dengan ptmbahan assgnmnt yg prlu disiapkan dlm tmpoh yg telah dtetapkan.pembelajaran yg lebih komprehensif ditambah ngan subtopik2 yg pasti mengujakan.hehe...oke.bermula ari nih blog ni akan di up-to-date dri semase ke semase...~

Friday, September 25, 2009

LIFE MUST GO ON~

whew...hmpir seminggu aidilfitri berlalu,dah tibe msenye untuk aku meneruskan perjuanganku d USiM untuk 2 bulan agi b4 cuti sem selama sebulan n msuk sem ke-2 akhir disember nanti.hehe.rasenye puas beraye 2,3 ari stat dr pest day raye agi.mcm2 elemen msuk ke perotku ini.huhu,hasilnyer....perot ku kmbali buncit~waa..isk333..cane ni??t blek USiM pasti meke2 memandang enteng kpdku..hu~

erm.aku akn kmbali ke USiM ahad ni ngan dtemani ngan sorang membe dr USiM gak tpi kos akaun,nurul iffah atikah yg tinggal di pantai sepat.wey cuak r plak final exm da nak dekat sgt da nih.isk33...prep pon cm hmpeh jek.blek cuti ni nak stadi xsenang kat umah,byk dugaan w0o..so,byk ar gak keje2 kmpus yg terbengkalai.seb bek tader assgnment,kalo tak abes aku.huhu.

erm.rasenye ni post last aku b4 aku kmbali semule ke nilai untuk mneruskan pngajianku...huhu.moga teman2 semua d0akan ku ye~ingat daku dlm doa kamu sumer...hehe.oke.pasni tataw ble agi ley berblogging.maybe pas final n muet.

salam perantauan~ (eley,cam la jauh sgt...pe daa~)

Monday, September 21, 2009

USTAZ KER??HUHU~


sedang memikirkan pergolakan yg berlaku dlm umat~

SALAM LEBARAN~

abi wal ummi, wasim wal jamil jiddan~

salam lebaran buat sumer.berakhirnye pngajian kite di universiti ramadhan,ari raye adalah ari graduasi kite sumer.sejauh mane pkerjaan amalan n akhlak yg akan kite dpt nanti bergantung kepada sejauh mne ketekunan kite menuntut amalan2 sepanjang pngajian.moga kite sumer berjaya mnjadi graduan ramadhan yg cemerlang,istiqamah amalannya...aminn~

pagi 1 syawal,pas solat sunat raye,kami sekeluarga berkumpul memohon kemaafan antare stu sama len.memg da jadi tradisi dlm usrahku berkumpul ramai2 pas solat sunat raye.erm..umi,abi..ampunkan segala dosa kami adk bradik kerna telah byk menyinggung hti umi abi.di ari raye ini,kami meminta agar sillah antare kite tetap tersimpul rapi biar dugaan dtg mlanda..maafkan kami semua~

ni lah suasana di pagi 1 syawal.ari raye pertama kami memulakan ziarah ukhwah kami ke umah pak sedare yg duk kat Indera Mahkota.dkat je.taun ni pemily belah abi sumer skali berkumpul kat ctu.kirenye open hos pemily je ari raye pest nih.

sesi bermaap2an di pagi 1 syawal~


umi..waib minta maap kat umi~


one epi complete pemily dipagi raye~act xcomplete agi,sorang agi adkku jdi anak angkat mak cik sedare....

well..ni lah keluarga sakinahku..insyaAllah,dengan pegangan agama dan didikan di rumah ini,akan keluar anak2 soleh wa solehah jaiyid jiddan.moga Allah merahmati n mberi perlindungan kpada keluargaku ini.Amiin~


ngan adikku fatin a'isyah...taun ni die akan amek SPM.moga Allah mberi kemudahan kepadanya untuk mjwb solan ngan tenang tanpa rse nervous.Allahumma rabbi yassir wala tu a'ssir yaa kariim~

semoga di Aidilfitri ini mberi seribu dua mkna kepada kmi sekeluarga.syukur kepada Allah kerana masih mberi peluang kpd kami untuk bersama sampai sekarang.kepada kawan2,selamat ari raye ku ucapkan kepada antum sumer.ampun maap dpinta andai terkasar bahase tersilap bicare.moga kite same2 dpt muhasabah diri di aidilfitri kali ini..

salam ukhwah fillah ~

Wednesday, September 16, 2009

MENJAUH BUKAN KERNA MEMBENCi~

'Menjauh bukan bermaksud membenci tpi sekadar memberi peluang untuk menentukan hala tuju masing2'.....kata2 ini punyai mksud yg mdlm terhadap diriku.menusuk jiwaku sebegitu jauh.aku mula sedar yg aku punya kawan yg sgt3 prihatin n mhu melihat aku mngecapi kejayaan tnpa ade gangguan laen.aku bersyukur kiranya sahabatku ini juga mengecapi kejayaan spertimane yg disarankan kpdku....

aku menyesal..aku menyesal kerana membuatkan dirinya berada didlm keadaan bersalah.rasa bersalah kerana mbuat diriku lalai.aku mula sedar yg kata2 ini punya mksud tersirat disebalik mkna yg tersurat...wujud nya seorang sahabat sbgi pemberi ingatan
bukan untuk melalaikan..
adanya sahabat sebagai penghembus semangat jihad
bukan penggoyah iman...selama ini aku tdak mngetahui ape yg yg dismpan dlm hatinya,penuh luka,penuh rse bersalah..tpi..dia tdak dpt mengungkapkan kata2 yg seswai untukku untuk mngatakan segalanya.dan akhirnye,setelah berjaya menyusun kata yg sewajarnya,segalanya terluah dri lubuk hati....yg selame ni dismpan rapi,hanya mnunggu mse yg sesuai....

kami pernah same2 berjanji akan mengecapi kejayaan yg cemerlang dlm SPM..dia mharapkan aku sebagai kawan yg akn bersamanya seiringan berjuang di jalan mujahadah,menimba ilmu n mcri keredhaan Allah.tapi...aku merosakkan segalanya...membuatkan dirinya dilema antara perjuangan menuntut ilmu atau kawan,sahabat dan teman.die keliru untuk memilih kerana memikirkan sahabatnya...n akhirnye hala tuju adalah kepunyaan masing2.kami terpisah dan berjalan kearah jalan yg berbeza tpi menuju matlamat yg sama.ingin berjaya n mdpt rahmat,perlindungan n keredhaan Allah....teman,aku akan sentiasa mndoakan kejayaanmu ya akhi,setangkai doa sebagai bingkisan hati,mengingatimu sebagai sahabat sejati~ moga dirimu sentiasa dlm peliharaan Allah...

Ukhwah bukan terletak pada manisnya PERTEMUAN.tpi dari doa seorang saudara kepda saudaranya yg laen..-Imam Ghazali-

Monday, September 14, 2009

SEKiAN LAMA....

sudah lame rasenye aku tdak mnaip blog ni.rase kaku jek bile taip.hehe.seb bek tak kaku sangat sebab sebelom cuti ritu kne siapkan assgnment yg memerlukan tgn untuk mnaipnye.ermm..tpi...sudah berhabuk rupenyer blogku ini.akan ku hiaskan nye kmbali tapi untuk cuti 2 minggu ni je la.blek nilai blek xde mse da.da nak fokus untuk final exam 3 minggu pash bukak cuti nih.hehe.

Alhamdulillah,setelah hmpir 4 bulan kalo xsilap, aku menuntut ilmu di USIM sebagai plajar Tamhidi Sains n Teknologi,setakat ni mutu pmbelajaranku bgtu memuaskan.bru2 ni pon aku dpt markah untuk mid-sem n overall markah pon memuaskan.mrkah mid sem ni merupakan 20% dr markah untuk final nanti.means that mrkah final sebanyak 80%.segale kuiz2,test2,repot2,assgnment2, akan di'compile'kan ke mrkah final untuk sem 1 nih.sem 2 ni lebeh kepada 'start all over again' coz blaja pon silibus bru n exam pon untuk silibus2 yg blaja mse sem tu jgak.

ok,lets begin kisah yg dah lme aku pendam untuk tatapan bersame....


ni la grup tutorial aku.science 1.allblues.com.haha.

act,sumer blue ni da pakat nak pkai bju sme2 kaler.seb bek aku ade kaler ni,kalo tak aku la yg slek nye.hehe.grup tutor aku merupakan grup pest dr sepuloh grup science yg len.ni pon setelah ade placement test yg mnentukan grup.Alhamdulillah,aku dpt grup pertama.n agi bersyukur dak2 grup aku bukanlah dr kalangan bdak2 yg 'nerd' gtu.sumer spoting moting,epi go lucky n sengal.haha.aku pon da terjebak n i'm the one who mke noise in the class.haha.


bangunan canselori USIM.mercu tanda utama.

kalau korang sumer msuk je pintu pagar utama USIM,ni la bngunan pest yg korang akan nmpak.act,xmsuk pagr agi da ley nmpak snarnye.ngan kdudukannye yg agk tinggi memg seswai jadi mercu tanda USIM.ni merupakan cawangan induk USIM n aku bersyukur aku tak blaja kat cawangan.sebab overall cawangan susa sket.ble ade event2 anjuran universiti,mesti buat kat induk nye.n yg cawangan kalo nak join kne dtg dr jauh.kan susa tu.n i really hate it.


bile da bngge tu,posing mnjadi pilihan.haha.



pemandangn sekitar USIM dr atas.act dr perpustakaan USIM yg canggih manggih ni.hehe.memg library USIM besor n canggih.syukur aku dpt blaja kat u nih.tpi yg susanye,kne jalan dari PKP (Pusat Kemudahan Pelajar) n kne nek tngge agi yg banyak tu.whew...pnat wo...tpi once da smpai kat dlm library tu,ekon die...phew..besh woo...haha.

erm.rsenye ni je kot nak kongsi stakat ni.banyk mse agi kite ley share2 ari len,oke??

salam muhibbah~

Thursday, July 23, 2009

BEBY2 CUMEI~



video ni dirakam dlm umah aku.haaa..ni la antare beby2 yg umi ku jge.cumei x??haha.

SAYE~

whew.ni la aku yg ter'latest'.hehe.nak cakap pe ek.blink3 tibe2...huhu~haa...nak cakap esok aku akan kembali ke nilai untuk meneruskan perjuanganku di USIM untuk tempoh beberape bulan agi b4 cuti semester.blek u ni,aku kne mhadapi mid-sem exam yg blansung selame 2 ari.da hmpir seminggu aku di umah,tup tip tap je da seminggu.cepatnye mase berlalu...keje ole2 lecturer bgi tetap terbengkalai.huhu.

dah! belankk!!~